utorak, 28. svibnja 2013.

Praljak i šestorka

Malo ćemo se još baviti dokumentima.
Dakle, činjenicu da su Muslimani napali Hrvate a ne obrnuto pokazuje slijed događaja na terenu, ali i dokumenti.
S tim u svezi već sam naveo "Službenu zabilješku opštinskog štaba TO Kiseljak" od 5. kolovoza 1992. godine gdje se u točki 1 HVO spominje uz bok agresoru, i gdje se zapovjeda izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka protiv HVO-a.
 
http://oi50.tinypic.com/o59euo.jpg
 
Zatim je tu zarobljena karta Armije BiH iz koje se vidi da je već u prosincu 1992. Armija BiH počela okretati svoje postrojbe, i to čitave brigade prema HVO-u:
 
http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Exhibit/Indexable/IT-95-14%232/ACE5911R0000065773.jpg
 
Pa imamo recimo "upute muslimanskim borcima", a to je dokazni predmet D184 u slučaju Blaškić, to je iz svibnja 1992:
 
http://oi45.tinypic.com/11s15rn.jpg
http://oi50.tinypic.com/2vlmc0x.jpg
http://oi45.tinypic.com/ut0dl.jpg
 
Naravno, sud je zatražio prijevod na engleski:
 
http://oi47.tinypic.com/10msoqv.jpg
http://oi48.tinypic.com/123nzt5.jpg
http://oi45.tinypic.com/2n05836.jpg
 
I tu u točki 2, poglavlja o odnosu prema neprijateljskim civilima doslovno piše:
 
2. Djeca i žene, kao i svi ostali civili koji pomažu neprijatelju, mogu se ubiti i oni se tretiraju isto kao i napadači.
 
Svatko tko zna išta o ratnom pravu i ženevskim konvencijama zna da je ovo potpuno suprotno ratnom preavu i odredbama Ženevske konvencije.
Prvo, zato što se u samom podnaslovu spominju "neprijateljski" civili. Civili se ne mogu tako djeliti, civil je civil, i nema on što biti prijateljski ili neprijateljski, jer kad ti napišeš da je neprijateljski time odmah daješ povoda za veću nabrušenost "Šehida" prema tim istim civilima. Zatim se ne može ostaviti procjena vojniku na bojišnici o tome pomaže li civil protivničkoj vojsci ili ne. To je nešto što se zove "preširoka definicija", odnosno nešto što omogućava svakakvo, pa i ekstenzivno tumačenje vojnika na terenu u odnosu na takav naputak,i onda vojnik na terenu može ubiti bilo koeg civila, i u svoju obranu se pozvati na ovo i reći da je taj civil HVO-u nosio hranu, ili bilo što. Dakle, ovako napisan naputak nije ništa drugo nego smokvin list kojim se odobrava i potiče počinjenje ratnih zločina, bez obzira na to što na drugoj stranici ovog dokumenta stoji, pod podnaslovom "zarobljeni ratni plijen", o točki 1, slijedeće:
 
1. Ponižavanje, maltretiranje i zlostavljanje zarobljenika je (nečitko). S njima se mora postupati krajnje humano, primjenjujući sve (nečitko) islamskog načina (nečitko)
 
Što se dakle skriva pod ovim "nečitko" možemo pretpostaviti, pa na primjer, "krajnje humano, primjenjujući islamski način" je vjerovatno postupio Šerif Patković u Dusini, 26. siječnja 1993. godine
 
http://oi48.tinypic.com/ao7whc.jpg
http://oi46.tinypic.com/25thqfo.jpg
 
Dakle, to je dan kad je počinjen prvi ratni zločin u građanskom ratu između Muslimana i Hrvata u BiH.
 
Ima toga još dosta, ali ovo je dovoljno, naputak o postupanju, službena zabilješka u kojoj se izdaje zapovjed o izviđanju i operativnom i obavještajnom skeniranju HVO-a, raspored postrojbi na terenu u prosincu 1992., dokument o počinjenju prvog ratnog zločina u međusobnom sukobu.
 
I sad, objektivnosti radi, treba navesti i sve argumente protivničke strane, i vidjeti kako je ona potkrijepljena dokumentima. Prvo je to izvješće postrojbe za posebne namjene PPN Vitezovi, od 18. veljače 1994. godine:
 
http://oi48.tinypic.com/28cpsgz.jpg
http://oi48.tinypic.com/2i1gnpk.jpg
http://oi48.tinypic.com/nl2zah.jpg
http://oi49.tinypic.com/14oauz5.jpg
http://oi46.tinypic.com/2hweat2.jpg
http://oi48.tinypic.com/2yns1uf.jpg
http://oi50.tinypic.com/30x7qzr.jpg
 
Čitavo izvješće može se naći u sudskom spisu predmeta Kordić-Čerkez, dokazni predmet nosi oznaku Z1380. Za ovu argumentaciju nama je najbitnija treća stranica ovog izvješća, jer se ona referira na vrijeme početka sukoba, dakle to je ova stranica:
 
http://oi48.tinypic.com/nl2zah.jpg
 
Negdje ispod polovice stranice vidjet ćete podnaslov "1993. GODINA". Odmah ispod toga, u drugom odlomku stoji:
 
Dana 19. 01. 1993. godine PPN "Vitezovi" za jedinicom "Ludvig Pavlović" vrši izviđanje i prikupljanje informacija o kretanju muslimanskjih snaga.
 
Dakle, naše postrojbe za posebne namjene počinju s izviđanjem i prikupljanjem podataka o Armiji BiH 19, siječnja 1993. a gornji dokument TO Kiseljaka govori da su Muslimani isto to počeli još 5. kolovoza 1992. godine. Dakle, postoji nešto pto je prije i nešto što je kasnije, odnosno postoje uzroci nečega i posljedice nečega.
 
Oni se pozivaju i na Blaškićevu zapovjed od 16. siječnja 1993. gdje on zapovjedama snagama OZSB punu pripravnost:
 
http://oi45.tinypic.com/8yi0lz.jpg
http://oi48.tinypic.com/2pz0fva.jpg
 
Riječ je o dokumentu koji se u predmetu Kordić-Čerkez vodi kao dokazni predmet broj Z370.
Prema tome, iako je ovaj tekst dosta nečitak, a to je zato što je ovo vjerovatno kopija originala za kojeg na drugoj stranici vidimo da je Blaškić tražio da se umnoži u 17 primjeraka, pa je moguće u tom printanju ponestalo tinte na printeru, ali sadržaj dokumenta je vidljiv, on je i preveden, ali neću to sad skidati i tražiti, točnu referencu sam dao pa ako netko sumnja može sam otići na službenu stranicu haškog suda i provjeriti autentičnost svih ovih dokumenata, a ne samo ovog. Dakle, ovaj dokument ne dokazuje ništa drugo nego da je HVO ima reakciju na akciju Muslimana, koji su napadali Gornji Vakuf odnosno Uskoplje prije toga, želeći otići "što dalje na jug".
 
Gornji Vakuf - muslimani su napadači, Hrvati se brane!  
U toj zapovjedi nema ničega što je protuzakonito, ničega što se protivi odredbama ratnog prava, i ničega što se protivi Ženvskim konvencijama, a pogotovo tu nema ničega UZP-ovskog. To je samo zapovjed, čak i zakašnjela, da se HVO stavi u pripravnost jer je očito ne da će Muslimani napasti, nego da su već napali. I nakon što je HVO žmirio na sve njihove rabote, okretanje čitavih brigada prema HVO-u, okretanje rovova prema HVO-u, izviđanje i prikupljanje podataka o HVO-u još u kolovozu 1992. godine, ili tezu iz "Direktive glavnog štaba Patriotske lige" od 25. veljače 1992. gdje oni trpaju u isti koš nas s velikosrpskim agresorom, ali tu svoju podlost maskiraju tako da ne kažu "Hrvati" nego "ekstremne snage HDZ-a" (pa bi možda i danas valjalo pitati Sefera, na koji je to način Mladenka Zadro iz Grabovice, koja je imala samo 4 godine kad su je njegove militantne islamističke horde ubile, "ekstremna snaga HDZ-a"?) itd.
 
Prema tome, tu nema ama baš ničega spornog, a pogotovo ne UZP-ovskog.
 
Zatim, oni se pozivaju i na izvješće pomoćnika načelnika Vojne obavještane službe HVO-a (VOS, kasnije SIS) od 5. siječnja 1993. godine:
 
http://oi46.tinypic.com/2z5224z.jpg
http://oi46.tinypic.com/30m2wj4.jpg
http://oi48.tinypic.com/30bl4qq.jpg

Meni je ovaj dokument samo dokaz koliko im je jadna, žalosna i kukava majka kad im je ovo "najjače" na što se mogu pozvati. Za početak, samo rasprave radi, ovo je datirano s 6. siječnja 1993. godine, dakle negdje 5 mjeseci nakon "Službene zabilješke TO Kiseljak" kojom se zapovjeda izviđanje i prikupljanje podataka protiv HVO-a. A ovo je prvo izvješće, i najstarije izvješće koje su oni mogli naći u dokumentima HVO-a, iz kojeg se vidi da su prikupljani podaci o Armiji BiH. Dakle, to samo govori koliko su oni očajni kad se suoče s dokumentima koji bi valjda trebali potvrditi njihove izmišljotine i besmislice. Ovaj dokument potvrđuje upravo suprotno. Iz ovog dokumenta se vidi da ovi podaci nisu prikupljeni vojnim djelovanjem u vanrednim aktivnostima za koje je trebala neka posebna zapovjed, kao što smo imali slučaj gore s PPN Vitezovi i Ludvig Pavlović. Ovo je izvješće koje je sastavljeno od uočenog u redovnim aktivnostima, i zato ne postoji zapovjed za podnošenje ovog izvješća. Druga je stvar što netko tko savjesno obavlja svoj posao, a Željko Katava ga je ovdje obavio vrhunski, profesionalno i savjesno, ne može žmiriti na nešto što mu se upravo događa pred očima, i o čemu on obavještava zapovjedništvo OZSB, a kojem je, kao što smo vidjeli iz zapovjedi, trebalo deset dana nakon ovog Katavinog izvješća za podizanje borbene gotovosti, i to tek nakon što su Muslimani otpočeli napad na području Uskoplja snagama 305. i 317. brdsko-planinskih brigada A BiH.
To je dokaz da čak ni u samom stožeru OZ SB Katavina upozorenja nisu shvatili ozbiljno koliko su trebali, a dovoljno je vidjeti što u ovom izjvešću piše u točki 2.
 
Putni pravci koji bi mogli biti presječeni od strane muslimanskih snaga su:
Busovača-Kiseljak u rejonu sela Kaćuni
Busovača-Vitez u rejonu sela Ahmići
Busovača-Zenica ui rejonu sela Grablje
 
Kasniji događaji pokazat će da je ova procjena VOS-a koju potpisuje Katava bila precizna kao da im je sam Nostradamus diktirao što unutra trebaju zapisati.
To što je u uvodniku ovog dokumenta riječ "Saveznika" stavljena u navodne znakove ne treba previše čuditi, jer je Armija BiH i tada još službeno bila saveznik HVO-a, ali "saveznik" koji prema tebi okreće rovove, kompletne brigade, obavlja izviđanje i prikupljanje podataka, napušta zajedničke crte obrane prema Srbima, a da ne govorimo od toga da je od pada Donjeg Vakufa koji je pao u travnju 1992. do pada Jajca koje je palo u listopadu 1992. prošlo šest mjeseci, i jedino što su Muslimani uspjeli napraviti jest naseljavanje svih tih svojih izbjeglih iz Donjeg Vakufa, Jajca i slično, na područje Prozor-Rame, Uskoplja, Bugojna i Travnika, i to s oružjem, čime je taj prostor postao praktički najprije etnički okupiran, a zatim i vojno, kad su se te "izbjeglice" konačno preobrazile u vojnike Armije BiH, ili u Šehide, ili kako god ih već oni zovu.
Osim toga, iz ovog dokumenta VOS-a od 6. siječnja, ima i nekih detalja iz kojih se može zaključiti kako je stav HVO-a tada, u to vrijeme bio protiv sukoba. Primjerice, na stranici 3, ovog dokumenta stoji rečenica:
 
U Lugovima, najbučniji je za rat Ramiz Biogradlija oženjem Maricom Čorović, vl. bifea "Ladana"
 
Dakle, vidi se da je vokacija dokumenta da ide prokazivački prema onima koji su "najbučniji za rat", a iz čega svatko zdravog mozga može lako izvući implikaciju da je to suprotno od onog što želi HVO i što je službeni stav ne samo HVO-a nego i Herceg-Bosne, a isto tako i Republike Hrvatske.
 
Dakle, činjenice koje su sudu već poznate pokazat će se kroz kronologiju događaja, a ona je takva da su već 19. siječnja 1993. pripadnici 3. korpusa Armije BiH kod Kaćuna, na cesti Busovača-Kiseljak postavili kontrolni punkt kojeg je po svjedočenju Franje Nakića načelnika stožera OZ SB na svjedočenju u slučaju Kordić-Čerkez od 13. travnja 2000. godine stalno čuvalo između 17 i 30 pripadnika A BiH. U sklopu zauzimanja tog djela teritorija, i presjecanja komunkacije Busovača-Kiseljak, počinjen je i zločin u Dusini.
 
U danima koji su pred nama sve to ćemo argumentirati. Nema nikakve sumnje da su u BiH Muslimani bili ti koji su napali Hrvate a ne obrnuto. Nema nikakve sumnje ni u to da je Hrvatska, pogotovo predsjednik Tuđman, vodila takvu politiku koja je bila za savezništvo s Muslimanima protiv Srba, dok se muslimanska strana, pogotovo Alija Izetbegović, odlučio za "politiku ekvidistance", odnosno, politiku prema kojoj su i Srbi i Hrvati jedno te isto, oboje nevjernici, i oboje agresori.
Nema nikakvog spora, da je iz ureda predsjednika Tuđmana pokrenuto mnoštvo inicijativa za zaustavljenje muslimansko-hrvatskog sukoba u BiH, i da taj sukob Hrvatskoj nikako nije odgovarao, i zato ga je Hrvatska pod svaku cijenu željela izbjeći. To je bilo jasno i Aliji Izetbeogoviću, i zato je on ustrajao na ratu s Hrvatima, jer je taj i takav rat njima bio u interesu. Svako razumno vijeće došlo bi do takvog zaključka.

"Marasovac"

Nema komentara:

Objavi komentar