petak, 13. rujna 2013.

Zločin u Uzdolu 1993.

Na današnji dan prije šesnaest godina pripadnici muslimanske vojske u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Kolju, masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Također, pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom piru ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Osnovna škola na Uzdolu bila je pretvorena u vojarnu HVO-a i, kao takva, bila je jedan od glavnih ciljeva muslimanske vojske. Vojarna i linije oko Uzdola bile su odsječene, pa vojnici koji su se zatekli na linijama nisu znali što se dešava u selu. Pomoć je stigla iz Prozora i nakon nekoliko sati borbe, muslimanska vojska je protjerana. Ono što se taj dan moglo vidjeti na Uzdolu bila je jedino smrt na svakom koraku. Većina kuća i gospodarskih objekata spaljena, poluizgorjeli leševi na pragovima kuća i u kućama, leševi djece i staraca po putu…

Iako je svima poznato tko je sudjelovao u ovome zločinu i tko je predvodio napad na Uzdol, tzv. haaški „sud pravde“ oslobodio je krvnika Sefera Halilovića, a ostali sudionici nisu čak ni procesuirani. Dobar primjer kakav je odnos prema Hrvatima tzv. suda i tužiteljstva ove nakaradne države je zločin u Grabovici i njegovim počiniteljima koji su i nakon pravomoćne presude na slobodi, jer kako kažu u tzv. tužiteljstvu „nema mjesta u zatvoru“.

Do sad, jedino je ekipa jedne engleske televizije napravila kraći dokumentarac o zločinima na Uzdolu, a i on je bio prilično cenzuriran. Rijetki su imali priliku vidjeti stravične kadrove snimljene taj dan na Uzdolu koje su snimili vojnici HVO-a. U povodu godišnjice zločina na Uzdolu donosimo necenzurirani videomaterijal koji je snimljen 14. rujna 1993. godine.

UPOZORENJE: Preporuka svima onima slabijih živaca da ne gledaju ovaj videomaterijal.




Nema komentara:

Objavi komentar